Dinnye választási tanácsok:

  • A dinnye héja sötétzöld legyen.
  • Kopogtatni, paskolni csak a teljesen zöld héjú dinnyét érdemes, mert a csíkos fajtáknak jóval vastagabb a héja és ott nem működik ez a módszer.

  • Ha megkocogtatáskor hangosan koppan, akkor érett a dinnye, de ha túl tompa, teltebb a visszhang, akkor túlérett.
  • Ha a görögdinnyén levő világosabb folt (ami a földet érte) sárga helyett fehér színű, akkor még nem érett a dinnye.
  • Csíkos fajta esetén általában minél nagyobb a dinnye, annál érettebb.
  • Csíkos fajtáknál a forradások, cserepes hegek pozitív jelnek számítanak.
  • Ha lehetséges, vásárlás előtt a dinnye szárcsonkján késsel friss vágást kell ejteni. Ha a szállító- nyalábok (a tápanyagot szállító erek) nyitottak, a gyümölcsöt még az érés befejeződése előtt szedték le, így valószínű, hogy ízetlenebb.